Tillbaka

Möt Ullakarin Nyberg i MDVs Expertråd

June 2, 2019

Mitt engagemang i MDV är grundat i övertygelsen om att tekniska lösningar kan avlasta vård- och omsorgspersonal och där med frigöra tid för det personliga mötet med patienten.

Ullakarin Nyberg: Forskare och psykiater som utmanar djupa frågor om mänskligt lidande

Ullakarin är en framstående forskare och överläkare inom psykiatri med en bakgrund inom onkologi. Hon har ägnat nästan tre decennier åt att arbeta som psykiater och är känd som en nationell expert inom suicidprevention och stödinsatser efter självmord.

Vid Karolinska Institutet ägnar hon sig åt forskning inom detta område och har skrivit flera böcker. Utöver sitt akademiska arbete är hon en flitigt anlitad föreläsare och expert i media.  

För Ullakarin är det nyfikenhet som driver hennes passionerade arbete inom psykiatrin och suicidpreventionen. Det är mötena bortom det som anses vara "normalt" i livet som fascinerar henne mest. Hon möter människor som har drabbats av extremt svåra situationer, som självmord eller förlorat livsviljan. Hon ser det som en utmaning att utforska de djupare frågorna om livet, döden och meningen med människors lidande. Hon tror starkt på det som förenar oss som människor, oavsett våra individuella erfarenheter.

Hon betonar modet att vara orädd när man möter de svåraste frågorna, särskilt när det inte finns enkla lösningar eller tröst att erbjuda. Som psykiater har hon befogenhet att ställa de djupaste och mest utmanande frågorna, och hon är fascinerad av mångfalden i mänskliga erfarenheter.  

Ullakarin är en lysande förebild inom psykiatri och suicidprevention, och hennes passion för att utforska mänskliga erfarenheter och främja psykisk hälsa är en inspirerande kraft inom vården och samhället som helhet.

Hon är aktuell med podden “På liv och död” där hon pratar med människor som på olika sätt levt nära självmord. Här kan du lyssna på det första avsnittet: FANNY: “Ingen frågade mig vad som hänt”. Hon har även spelat in ett sommarprat i Sommar och Vinter i P1 2021 som du hittar här.

Varför MDV?

Mitt engagemang i MDV är grundat i övertygelsen om att tekniska lösningar kan avlasta vård- och omsorgspersonal och där med frigöra tid för det personliga mötet med patienten.

Ullakarin har varit en del av MDVs expertråd sedan 2019.